Yoga


Contactpersoon: Dhr. Hans Ketelings
Contactnummer: 06-28717680
Email: Stuur een bericht

Wat is Yoga?

Yoga is een eeuwenoude leefwijze die duizenden jaren geleden in India is ontstaan. Het doel is om evenwicht van lichaam en geest te bereiken.

Beweging

De bewegingen zijn bedoeld om een evenwichtige doorstroming van energie te bevorderen. Zij bieden tegenwicht aan de eenzijdigheid van het dagelijkse bewegingspatroon. De bewegingen worden zonder prestatie- of wedstrijdelement uitgevoerd.

Ademhaling

In de yoga staat de adem centraal. Het is een beweging waar we in ons dagelijk leven nooit over nadenken. Toch is de adem de basis van een gezond leven. En juist in onze hectische maatschappij is deze maar al te vaak verstard. Tijdens de yogalessen maak je op een milde en ontspannen manier opnieuw kennis met je eigen adem. Het is een bewustwordingsproces dat veel te bieden heeft.

Veel mensen hebben de neiging nogal hoog (in de borst en schouders) te ademen. Slecht slapen, moeilijk kunnen ontspannen en zelfs hyperventileren kunnen de gevolgen zijn. Je leert tijdens de lessen hoe je je adem kunt verdiepen en verbeteren. Dit leidt tot meer ruimte en ontspanning in lichaam en geest. Met een ontspannen en goede ademhaling maak je ook gebruik van je volledige longcapaciteit. Hierdoor krijgt het lichaam meer zuurstof en zul je versteld staan van je eigenlijke conditie.

Ontspanning

Yoga is een goede manier om te leren ontspannen. Door het lichaam heel bewust steeds meer aan de zwaartekracht over te geven, laat je alle spanning die je nog voelt los. Door geestelijk de buitenwereld even los te laten, krijgt het lichaam weer kans om zich in een diepe rust te herstellen. De ervaring leert dat men heerlijk ontspannen de les afsluit.

Over de docent

Ik ben Hans Ketelings. Mijn eerste yoga ervaring had ik op de Vrije Academie in Venlo. Ik was op zoek naar een stuk evenwicht en meer innerlijke rust. Of yoga me dat kon bieden, wist ik toen nog niet. Mijn éérste yoga les was een bijzondere ervaring. Ik kon het toen nog niet plaatsen, maar vond het meteen een rijke aanvulling in mijn leven. Het leren luisteren naar je eigen lichaam was voor mij nieuw en bijzonder.

Na een aantal jaren les wilde ik dan ook meer weten over het fenomeen yoga. Ik ben toen begonnen bij de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte*, de oudste opleiding van Nederland. In ieder geval niet met het idee om ooit yogales te gaan geven. Maar het kan vreemd lopen. Bij het afsluiten van mijn opleiding kreeg ik van de Vrije Academie in Venlo de vraag om yogales te geven. Enigszins twijfelend heb ik ja gezegd en het resultaat is dat ik na meer dan 35 jaar nog steeds met veel voldoening yogales geef.

*De Saswitha stichting is erkend door de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland en voldoet aan de norm van de Europese Yoga Unie.